Викладач Єрмолаш Т.О. Предмет Психіатрія та наркологія Дата 10.06.2022 р. Група 3 – Б л/с Тема №3 лекція Охорона праці у лікувально-профілактичному закладі психіатричного профілю

 

Викладач

Єрмолаш Т.О.

Предмет

Психіатрія  та  наркологія

Дата

10.06.2022 р.

Група

3 – Б  л/с

Тема №3 лекція

Охорона праці у лікувально-профілактичному закладі психіатричного профілю

 

Схема дистанційного  заняття:

Ознайомитись  зі змістом лекції: 

План:

Правила облаштування і експлуатації психоневрологічних  і  психіатричних  лікарень

Територія  лікарняного двору повинна відповідати певним вимогам. Вона має бути відгородженою по всьому кордону й доступ на територію стороннім особам має бути обмеженим  і бути під контролем. Освітлення в нічний час. Під’їздні дороги і шляхи покриті  асфальтом,  без камінних вимощених покрить. Естетичне озеленення, садові ділянки.

Відходи, які залишаються після ін’єкцій аміназину, перед викиданням на сміття повинні оброблятися соляною кислотою.

Приміщення приймального відділення організується за принципом сан. пропускника  і складається  з таких приміщень:

-         приміщення для очікування прийому;

-         кімната для роздягання хворого;

-         ванна кімната;

-         кімната для одягання хворого;

-         кімната для відпочинку і харчування чергового персоналу;

-         гардеробна для персоналу або вбудовані шафи;

-         туалети для хворих при кімнаті чекання та при кімнаті для одягання хворих;

            -   туалет для персоналу.

Вхід і вихід з прийомного відділення повинні бути завжди зачинені на вагонний і контрольний замки.

Вікна і двері прийомного відділення та меблі  обладнуються так же, як у  відділеннях для неспокійних хворих.

Прийом хворих здійснюється черговим медперсоналом за обов’язкової присутності, окрім лікаря, медсестри (фельдшера) та санітара.

Під час прийому за розпорядженням чергового лікаря у хворого насамперед віднімають усі предмети, небезпечні для життя і здоров’я персоналу і хворого.

При прийомі неспокійних агресивних хворих черговий лікар може застосувати фармакологічні засоби, якими купують збудження. 

Відділення лікарні можуть бути такими:

-         для неспокійних хворих (збуджених, агресивних);

-         для спокійних хворих;

-         для одужуючих хворих, які пройшли основний курс лікування в інших відділеннях;

-         соматичне - для соматично ослаблених хворих;

-         експертне, для осіб, які проходять трудову, військову та судово-психіатричну експертизу;

-         для лікування осіб, хворих на алкоголізм;

-         соматичне - для соматичних хворих з психотичними проявами;

-         туберкульозне - для хворих туберкульозом з психотичними проявами та для душевнохворих,  які одночасно хворіють на туберкульоз;

-         дитяче;

-         інфекційне з боксами - для хворих з різними інфекційними захворюваннями.

Усі відділення поділяються на чоловічі та жіночі.

До складу психіатричних лікарень входять палати для хворих, процедурна кімната,  кімната для ін’єкцій аміназину, кабінет завідувача відділенням, кабінет лікаря,  кімната старшої сестри, кімната середнього чергового персоналу, буфет-роздавальна, столова, кімната для вмивання, туалети, ванні кімнати,  кімната для паління, перукарня, зал відпочинку, зал  для трудотерапії, зал побачень, гардеробні, душові для персоналу, кімнати для білизни.

Особливості облаштування приміщень.

Підлоги повинні покриватися  лінолеумом. Стіни на 2/3 висоти покривають масляною фарбою, вони не повинні мати ніяких гострих виступів.

Вікна повинні бути засклені міцним ударостійким прозорим матеріалом. Рами подвійні,  не повинні відкриватися. Двері одностулкові,  замикаються на вагонний психіатричний замок. Внутрішні двері відчиняються в коридор, зовнішні - всередину відділення. Двері вбиралень замикаються тільки ззовні.

Центральне опалення панельне зі скритою проводкою та приладами. Електропроводка виконана скритою. Освітлювальні прилади монтуються на стелі з матовими плафонами.

Водопровід і каналізація також виконуються скритими.

Сигналізація повинна бути світловою і звуковою. Телефонний зв’язок: внутрішній та з виходом у місто.

До роботи по обслуговуванню психічно хворих не допускаються особи, молодші  18 років, а також особи, які перенесли хронічні психічні захворювання.

При прийомі на роботу, а в подальшому не рідше 1 разу на рік  з усіма працівниками проводиться детальний інструктаж, в якому роз’яснюють усі специфічні подробиці роботи в психоневрологічних закладах, правила внутрішнього розпорядку для персоналу, настанови щодо виконання заходів з попередження нападів хворих на персонал, ознайомлюють персонал з їх правами і обов’язками.   

 

Які основні вимоги до середнього медичного персоналу?

 Слід уникати яскравої косметики і прикрас, в особливості намиста і сережок.

Медична сестра у відділенні носить халат і шапочку або косинку.

У відділенні одночасно знаходяться декілька сестер, які виконують різні функції.

 Існують загальні правила, які є обов'язковими для всього медичного персоналу незалежно від виконуваних ними обов'язків.

Насамперед, необхідно терпляче, доброзичливе і уважне ставлення до хворих навіть у тих випадках, коли вони проявляють агресивні тенденції.

Разом з тим медична сестра повинна бути пильна і постійно пам'ятати про те, що вчинки психічно хворих бувають несподівані і внаслідок цього іноді призводять до трагічних наслідків.

 Необхідно стежити за тим, щоб всі двері залишалися зачиненими, а ключі не потрапляли у руки хворих та їх родичів. Хворі часто намагаються відкривати двері за допомогою ложок, дроту. Тому медична сестра періодично перевіряє вміст кишень хворих, їх тумбочок, ліжок.

Крім того, всі двері відділення повинні знаходитися в полі зору працівника.

 Медична сестра повинна стежити за тим, щоб в відділенні не залишалися без нагляду ножиці, та інші ріжучі і колючі предмети.

 Як розподіляються обов'язки медичних сестер психіатричного стаціонару?

 Обов'язки сестер у відділенні розподіляються наступним чином: процедурна, інсулінова (див. «Инсу-линотерапия»), і аминазиновая постова сестри.

 В обов'язки процедурної сестри входить виконання терапевтичних призначень, отримання і зберігання ліків, виклик консультантів.

 Інсулінова сестра проводить инсулинотерапію.

 Що входить в обов'язки аминозиновой сестри стаціонару?

 Аминазиновая сестра роздає психотропні засоби. Роздача проводиться в спеціальній кімнаті, обладнаній витяжною шафою, в якому зберігаються вже відкриті коробки з ліками, там же підготовляються ліки для роздачі хворим, наповнюються шприци для ін'єкцій.

Перед роздачею ліків, особливо перед наповненням шприців, сестра одягає гумовий фартух, поверх нього ще один халат, марлеву маску. Після закінчення роздачі верхній халат, фартух і сестра знімає маску і зберігає в спеціальній шафі.

Шприци і посуд миють у гумових рукавичках. По закінченні роботи аминазиновый кабінет ретельно провітрюють. Бажано роздачу ліків та ін'єкцій психотропних засобів проводити тільки в межах спеціальної аминазиновой кімнати. Хворі не повинні заходити до неї в відсутність сестри. Не слід відвертатися від лотка з ліками при їх роздачі або дозволяти хворим самостійно брати собі таблетки.

Необхідно перевірити, проковтнув ліки хворий. Для цього слід попросити його відкрити рот і підняти мову або шпателем перевірити порожнину рота.

Накопичені хворим ліки можуть бути використані з метою самогубства. Сестра повинна стежити за тим, щоб хворі не збирали марлю і бинти в тих випадках, коли їм накладають компреси й пов'язки. Перев'язувальний матеріал також може використовуватися для суїцидальних спроб.

 Що входить в обов'язки постової сестри стаціонару?

 В обов'язки постової сестри входить цілодобове спостереження і догляд за хворими. Вона стежить за виконанням розпорядку дня, тривалістю нічного сну і післяобіднього відпочинку, прийому їжі, санітарно-гігієнічних заходів.

 Як здійснюється догляд і спостереження за хворими у стаціонарі?

 Раз в тиждень хворі приймають ванну і міняють постільну білизну. Особлива увага приділяється ослабленим хворим, а також хворим з суїцидальними тенденціями. Щодня під наглядом персоналу хворих виводять на прогулянку в сад. Медична сестра зобов'язана знати число хворих, що виводяться на прогулянку, і приділяти особливу увагу тим, хто схильний до побігу і має суїцидальні думки. Щодня родичі передають хворим передачі . Медична сестра перевіряє все, що передається хворим. Вона не має права, минаючи лікаря, передавати записки, дозволяти побачення та телефонні розмови. В передачах і на побаченнях хворим не повинні передаватися ріжучі та колючі предмети, продукти в скляних банках, збуджуючі напої, сірники, сигарети.

 

Всі продукти сестра зберігає в спеціальній шафі і видає хворим по мірі необхідності. Свої спостереження за хворими сестра заносить в постовий журнал, який передається по зміні. У журналі відображаються зміни стану хворих, особливості їх поведінки та висловлювань. У дитячих і старечих відділеннях робота медичного персоналу має особливості, Пов'язані з віком хворих. У цих випадках основне значення набувають догляд та годування хворого.

 

Медсестра  повинна знати, що таке галюцинації, марення , маніакальний, депресивний, апатичний  і кататоничний  стан, щоб швидко зорієнтуватися, допомогти хворому не завдати шкоди оточуючим і собі самому, вчасно переконати в чомусь, але якщо це не вдається, запросити лікаря.

Для хворих у лікарні намагаються створити такі умови, при яких був би забезпечений потрібний спокій. Шум як сильний подразник, особливо при тривалому впливі, виснажує нервову систему людини. Відомо, що шум стомлює і здорову людину, викликає у нього головний біль, прискорює пульс і т.д. Зрозуміло, що шум і суєта особливо шкідливо впливають на психічно хвору людину.

 Психічно хворі не виносять шуму, від цього у них посилюються головні болі, з`являється дратівливість, виникають спалахи збудження і можуть загострюватися симптоми захворювання.

 Вся робота обслуговуючого персоналу поставлена і виконується так, щоб було тихо і ні в якому разі не допускалося ніякого шуму, щоб ніщо не хвилювало хворих. Таким чином, в умовах тиші і спокою мозок психічно хворого оберігають від дії на нього шкідливих подразників.

 

 

 

Охорона праці в галузі

Правила облаштування і експлуатації психоневрологічних і психіатричних лікарень

Територія лікарняного двору повинна відповідати певним вимогам. Вона має бути відгородженою по всьому кордону й доступ на територію стороннім особам має бути обмеженим і бути під контролем. Освітлення в нічний час. Під’їздні дороги і шляхи покриті асфальтом, без камінних вимощених покрить. Естетичне озеленення, садові ділянки.

Відходи, які залишаються після ін’єкцій аміназину, перед викиданням на сміття повинні оброблятися соляною кислотою.

Приміщення приймального відділення організується за принципом сан. пропускника і складається з таких приміщень:

- приміщення для очікування прийому;

- кімната для роздягання хворого;

- ванна кімната;

- кімната для одягання хворого;

- кімната для відпочинку і харчування чергового персоналу;

- гардеробна для персоналу або вбудовані шафи;

- туалети для хворих при кімнаті чекання та при кімнаті для одягання хворих;

 - туалет для персоналу.

Вхід і вихід з прийомного відділення повинні бути завжди зачинені на вагонний і контрольний замки.

Вікна і двері прийомного відділення та меблі обладнуються так же, як у відділеннях для неспокійних хворих.

Прийом хворих здійснюється черговим медперсоналом за обов’язкової присутності, окрім лікаря, медсестри (фельдшера) та санітара.

Під час прийому за розпорядженням чергового лікаря у хворого насамперед віднімають усі предмети, небезпечні для життя і здоров’я персоналу і хворого.

При прийомі неспокійних агресивних хворих черговий лікар може застосувати фармакологічні засоби, якими купують збудження

Відділення лікарні можуть бути такими:

- для неспокійних хворих (збуджених, агресивних);

- для спокійних хворих;

- для одужуючих хворих, які пройшли основний курс лікування в інших відділеннях;

- соматичне - для соматично ослаблених хворих;

- експертне, для осіб, які проходять трудову, військову та судово-психіатричну експертизу;

- для лікування осіб, хворих на алкоголізм;

- соматичне - для соматичних хворих з психотичними проявами;

- туберкульозне - для хворих туберкульозом з психотичними проявами та для душевнохворих, які одночасно хворіють на туберкульоз;

- дитяче;

- інфекційне з боксами - для хворих з різними інфекційними захворюваннями.

Усі відділення поділяються на чоловічі та жіночі.

До складу психіатричних лікарень входять палати для хворих, процедурна кімната, кімната для ін’єкцій аміназину, кабінет завідувача відділенням, кабінет лікаря, кімната старшої сестри, кімната середнього чергового персоналу, буфет-роздавальна, столова, кімната для вмивання, туалети, ванні кімнати, кімната для паління, перукарня, зал відпочинку, зал для трудотерапії, зал побачень, гардеробні, душові для персоналу, кімнати для білизни.

Особливості облаштування приміщень

Підлоги повинні покриватися лінолеумом. Стіни на 2/3 висоти покривають масляною фарбою, вони не повинні мати ніяких гострих виступів.

Вікна повинні бути засклені міцним ударостійким прозорим матеріалом. Рами подвійні, не повинні відкриватися. Двері одностулкові, замикаються на вагонний психіатричний замок. Внутрішні двері відчиняються в коридор, зовнішні - всередину відділення. Двері вбиралень замикаються тільки ззовні.

Центральне опалення панельне зі скритою проводкою та приладами. Електропроводка виконана скритою. Освітлювальні прилади монтуються на стелі з матовими

 

Охорона праці персоналу.

Адміністрація лікарні зобов’язана  забезпечити персонал лікарні санітарним одягом, спецвзуттям і запобіжними засобами у відповідності з діючими нормами та організувати регулярне прання  спецодягу.

У кожному відділенні повинен бути журнал для запису  усіх тілесних  пошкоджень, нанесених хворими .

На нещасні випадки , які викликали втрату працездатності на 1 робочий день і більше,  завідувачем відділенням складається акт за формою Н-1.

У відділенні повинен знаходитися тільки персонал, зайнятий на чергуванні. Категорично забороняється персоналу, вільному від чергуванні, перебувати у відділенні.

Самовільне полишення робочого місця персоналом забороняється. У випадку збудження хворих медперсонал повинен допомагати один одному в заспокоєнні хворих. 


Література:

Базова

-Медсестринство в психіатрії / За ред. О.С. Чабана. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2001

Допоміжна
-Медсестринство в психіатрії за ред.. І.І.Погорєлов, С.Ю. Сезін – Київ ВСВ  «Медицина» 2012р.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Єрмолаш Т.О Предмет Медсестринство в психіатрії та наркології Дата 10.11.2021 група 4А с/с Практичне заняття №3 Порушення психічної діяльності при інфекційних і соматичних захворюваннях.. Проблеми пацієнтів із шизофренією, маніакально-депресивним психозом (МДП)

Єрмолаш Т.О Предмет Медсестринство в психіатрії та наркології Дата 18.11.2021 Група 4А с/с Практичне заняття №4 Психози сенільного і пресенільного віку. Епілепсія. Розумова відсталість

4к лс 24.04.2020р. переддипломна практика