Єрмолаш Т.О Предмет Невідкладні стани у внутрішній медицині Дата 28.03.2022 група 4 А л/с Тема №5 Практичне заняття Невідкладні стани при захворюваннях органів кровообігу: гостра судинна недостатність – непритомність, колапс, кардіогенний шок.

 

Викладач

Єрмолаш Т.О

Предмет 

Невідкладні стани у внутрішній  медицині

Дата

28.03.2022

група

4 А л/с

Тема №5

Практичне заняття

Невідкладні стани при захворюваннях органів кровообігу: гостра судинна недостатність – непритомність, колапс, кардіогенний шок.

                                               Схема дистанційного  заняття:

Повторити пройдений матеріал    і дати відповіді на запитання у щоденнику:


Тестові завдання:

1. На ФАПі, під час проведення огляду у задушливому приміщені, пацієнтка поскаржилася на нудоту і знепритомніла. Ваші першочергові дії. 

A Положити на бік 

B Банки на грудну клітку 

C Гірчичники на грудну клітку 

D Положити, піднявши ножний край ліжка 

E Посадити на стілець 

2. Хворий 53 р. звернувся зі скаргами на інтенсивний тривалий стискаючий біль у ділянці серця, який віддає у ліву руку і під ліву лопатку. Біль не зникає після приймання  нітрогліцерину.Об’єктивно: хворий блідий, вкритий холодним потом, кінчик носа та видимі слизові оболонки ціанотичні. Ps – 96/хв., АТ 90/60 мм рт. ст. Вкажіть, яке дослідження   першочегово необхідно провести хворому для встановлення діагнозу?   

A Біохімічний аналіз крові 

B Електрокардіографію

C Загальний аналіз крові   

D Загальний аналіз сечі   

E Рентгенограму ОГК 

3. У хворого 50 років після надмірного вживання їжі та алкоголю раптово виник інтенсивний біль в епігастральній ділянці та правому підребер'ї, який супроводжувався  нудотою, блюванням та здуттям живота. Пульс 100/хв, аритмічний, екстрасистолія. АТ - 90/60 мм рт.ст. Тони серця різко послаблені. Пальпаторно: розлите напруження і болючість верхньої половини черевної стінки. Лейкоцитоз -13,8х109/л. ЕКГ - інтервал ST у відведеннях ІІІ і aVF вище ізолінії на 6 мм. Яка патологія розвинулась у хворого?  

A Перфорація виразки шлунка 

B Гострий панкреатит 

C Гострий холецистит 

D ІХС. Гострий інфаркт міокарда 

E Харчова токсикоінфекція 

4. Хворий С 47 років, який доставлявся машиною швидкої допомоги, з діагнозом “гострий інфаркт міокарда” став відмічати різке погіршення самопочуття: посилився біль за грудиною, з'явилася задишка, запаморочення. Об'єктивно: пульс 120/хв, тони серця глухі, рясне потовиділення. Яке ускладнення виникло у пацієнта? 

A Серцева астма 

B Кардіогенний шок 

C Гостра судинна недостатність 

D Стенокардія 

E Набряк легень 

5. Фельдшер швидкої допомоги при обстеженні пацієнта М., 45 років, діагностував колапс. АТ-80/40 мм рт. ст.. ЧСС- 120 за 1 хв. Який препарат показаний пацієнту?

А. Мезатон

В. Димедрол

С. Баралгін

Д. Еуфілін

Е. Клофелін

6. У терапевтичне відділення ЦРЛ доставлено пацієнта П., 59 років, зі скаргами на запаморочення, періодичне короткочасне знепритомнення, блювання. ЕКГ: патологічний зубець Q,сегмент STвище ізолінії. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз.

А. Інфаркт міокарда, типовий варіант

В. Інфаркт міокарда, астматичний варіант

С. Інфаркт міокарда, цереброваскулярний варіант

Д. Інфаркт міокарда, аритмічний варіант

Е. Прогресуюча стенокардія

7. у пацієнта Д., 47 років, на 3-й день від початку гострого Q-інфаркту міокарда загальний стан різко погіршився: хворий адинамічний, блідий, укритий холодним липким потом,\. Тони серця послаблені. АТ- 80/50 мм рт.ст. ниткоподібний частий пульс. Олігурія. Яка найімовірніша причина погіршання загального стану?

А. Серцева астма

В. Кардіогенний шок

С. Синдром Дресслера

Д. Пароксизмальна тахікардія

Е. Повторний інфаркт міокарда

8.Фельдшер швидкої допомоги діагностував у пацієнтки К., 59 років, ортостатичний колапс, пов’язаний із різким переходом із горизонтального положення у вертикальне. Який із препаратів показаний хворій?

A.    Анальгін, в/м

B.    Дибазол, в/м

C.    Кордіамін, в/м

D.    Атропіну сульфат, п/ш

E.     Новокаїн, п/ш

9. Пацієнт Т., 42 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на інтенсивний біль у надчеревній ділянці , який виник 2 дні тому . Фельдшер запідозрив хронічний гастрит і направив його на стаціонарне обстеження. ЕКГ: зубецьQ- глибокий і широкий, сегмент ST- вище ізолінії, зубець Т – негативний. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз .

A.    Хронічний гастрит

B.     Виразкова хвороба шлунка

C.     Хронічний панкреатит

D.    Інфаркт міокарда, астматичний варіант

E.     Інфаркт міокарда, абдомінальний варіант

10. Під час взяття крові з вени пацієнту К., 22 років, стало зле: потемніло в очах, з’явилось запаморочення, посилилось потовиділення, оніміли кінцівки. Пульс - 58 за 1 хв, АТ- 70/45 мм рт ст. Який механізм виникнення колапсу?

A.    Зниження судинного тонусу, зменшення об’єму циркулюючої крові

B.     Підвищення судинного тонусу, збільшення об’єму циркулюючої крові

C.     Прискорення кровотоку в аорті, підвищення артеріального тиску

D.    Посилення скоротливої функції міокарда, порушення метаболізму в організмі

E.     Збільшення серцевого викиду, зменшення периферичного опору

 

 


 

Вирішити задачу:

Задача 1

            Пацієнт 45 років, на початку робочого дня відчув біль за грудиною, який пройшов самостійно, продовжував працювати. На другий день приступ повторився, триває біля години, супроводжується слабкістю, пітливістю. Викликали „швидку допомогу”.

            Фельдшер встановив: загальний стан задовільний. Температура тіла –

37,40С. Над легенями везикулярне дихання. Пульс ритмічний, 90 за хв.. АТ 80/50 мм. рт. ст.. Тони серця приглушені. Органи черевної порожнини без патології.

Була записана ЕКГ. На ЕКГ: у ІІ і ІІІ відведеннях деформація комплексу QRS, негативний зубець Т.

1.Сформулюйте і обґрунтуйте діагноз

2.Надайте невідкладну допомогу

3.Написати  послідовність проведення  аускультації серця

       

 

Список літератури:

І.Основна:

1.Внутрішня медицина: Терапія: підручник / Н.М. Середюк, І.П. Вокалюк. — К., 2010.

ІІ.ДОПОМІЖНА:

1.Швед М.І. Пасєчко Н.В.Терапія.-Тернопіль: Укрмедкнига, 2007.

 

 

Завдання направити на електронну адресу :  tatianaermolash19@gmail.com

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Єрмолаш Т.О Предмет Медсестринство в психіатрії та наркології Дата 10.11.2021 група 4А с/с Практичне заняття №3 Порушення психічної діяльності при інфекційних і соматичних захворюваннях.. Проблеми пацієнтів із шизофренією, маніакально-депресивним психозом (МДП)

Єрмолаш Т.О Предмет Медсестринство в психіатрії та наркології Дата 18.11.2021 Група 4А с/с Практичне заняття №4 Психози сенільного і пресенільного віку. Епілепсія. Розумова відсталість

4к лс 24.04.2020р. переддипломна практика